ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το βοηθητικό blog της Πρότασης Δημοτών Ξυλοκάστρου "Αρμονική Ανάπτυξη"

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Posted by armoniki στο 9 Αυγούστου, 2009

Ένα γράμμα και μια φωτογραφία δημάρχου. 

Γρηγόρης Κλαδούχος, Ξυλόκαστρο 20/7/2005

Κύριε Αντώνη Κλαδούχο,

Λυπάμαι να σε βλέπω δειλό και φοβισμένο, όταν προσπαθείς να μου κάνεις κριτική χωρίς ν’ αναφέρεις τ’ όνομά μου. Η αυταρέσκεια σου ικανοποιείται, όταν θρασύτατος εκστομίζεις κάθε κοινοτυπία κι εξυπνακισμό. Η κρίση ανασφάλειας σε οδηγεί σε μονολόγους με σκόπιμες παραποιήσεις  και λαϊκίστικη απλούστευση των απόψεών μου, με σπιλωτικούς υπαινιγμούς.

Μίλησες για κάποιους που κάνουν κριτική από τα επαγγελματικά τους γραφεία. Εγώ έχω ένα αμιγώς τέτοιο. Εσύ διαμορφώνεις συνθήκες ιδιωτικο-δημοτικών γραφείων με την οικογενειοκρατία, την αδιαφάνεια, την αυτουργία να την «κονομάνε» κάποια περιβάλλοντα. Αυτά που πολιτικά κάνω μου κοστίζουν, όπως κοστίζουν στο φορολογούμενο δημότη οι άνθρωποι που έχουν τον ονομαστικό τίτλο του δημάρχου και αριστεύουν στην αερολογία, αεροπραξία.

Για να καλύψεις ένα ψέμα, καταφεύγεις σ’ ένα ακόμα. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είπες ότι θα κάνεις αυτό που πρέπει στη Ζήρεια  (κατά το νόμο) ενώ μας είχες κουράσει με την προτροπή σου ν’ αγκαλιάσουμε «το έργο που έγινε» και το στέλεχος της Κίνησης Πολιτών και συνδαιτυμόνας σου στην εξουσία, κύριος Καζάνης μας είχε προτείνει δημοσίως να κάνουμε τοπική γιορτή την 12η Μαρτίου  γιατί τότε «το έργο στη Ζήρεια» ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Το θέμα προσλήψεων  με τη λογική της φαμίλιας το απέφυγες, μιλώντας για «σκουπιδόχαρτα». Όλα τα μέσα ενημέρωσης της Κορινθίας (έντυπα και ηλεκτρονικά) τα κατέλαβε παράκρουση σκουπιδοπροβολής; Αυτά έδωσαν μεγάλη σημασία στο σημείωμά μου με τον τίτλο «Τα δικά τους παιδιά και το δικό μας ήθος» και «Η ηθική στο Ξυλόκαστρο». Το ενθαρρυντικό είναι ότι την ίδια σημασία έδωσε και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και πολλοί από αυτούς που σε στήριξαν, προσδοκώντας να φέρεις κάτι καινούριο.

 Αυτό το κείμενο, βέβαια, δεν το απηύθυνα σε σένα  και σε άλλους της ηθικής και ψευτοπροοδευτικής σου συνομοταξίας. Το αναλυτικό και προγραμματικό υπόβαθρο του κειμένου είναι παιδαγωγική πρόταση. Εσύ δεν έχεις τα ερμηνευτικά κλειδιά για να το εμπεδώσεις, είσαι ειδικός σε σκουπιδολογίες, σκουπιδοκατασκευές..

Όταν σου ζητήθηκε να σχολιάσεις το παραπάνω κείμενό μου, είπες «να το χαίρομαι». Εσένα να σε χαίρονται όσοι (ευτυχώς κάθε μέρα και λιγότεροι) από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ σε στηρίζουν, που δε ντρέπονται να λερώνονται από το ακροδεξιό ιδεολογικό σου πρόσωπο και τον αγώνα σου για χαμηλές σταθερές στην ηθική, στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Εγώ χαίρομαι που δοκιμάζω τα βήματά μου σ’ ένα δρόμο ανάπτυξης και κοινωνίας διαλόγου και αλληλεγγύης. Εσύ πιστοποιείς αυτό που έχω πει σε σένα και την Κίνηση Πολιτών από το Φεβρουάριο του 2002: οι ομάδες των ασήμαντων  μπορούν να έχουν λόγο κι εξουσία μόνο σ’ ένα ξεθεμελιωμένο ηθικό σύστημα.

Η δική σου προφανής χαρά – του πρώτου στο χωριό – δε βρίσκει πολλούς αλληλέγγυους. Δε μπορείς να την μοιράζεσαι με άλλους, μπορείς όμως να μοιράζεις το φορτίο σου σε πειθήνιους, αγνοούντες, υστερόβουλους. Το κιβώτιο που κουβαλούν βαρύ, χωρίς ιστορία αλλά και άδειο.

———————————————

Θλιβερή κατάληξη ενός δημάρχου.

Γρηγόρης Κλαδούχος, Ξυλόκαστρο 5-8-2005

Καλεί έναν έναν και απειλεί τους καταστηματάρχες που διαφωνούν κι έχουν προσφύγει εναντίον της απόφασης περιορισμού της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην παραλία. Ασχέτως αν το όλο θέμα θέλει συζήτηση, ασχέτως αν οι καταστηματάρχες «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις», θα μείνει το στίγμα της «προοδευτικής παράταξης» και του εκπροσώπου της στο δήμο, που μετέρχεται μεθόδων σκοτεινών χρόνων του «περάστε δι’ υπόθεσίν σας», η ατομική τρομοκράτηση, δάνεια λογική από τον πολιτικό και ποινικό υπόκοσμο.

———————————————

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΗΘΟΣ 

Γρηγόρης Κλαδούχος, Ξυλόκαστρο, 21-6-2005

 Η θέση της πολιτικής είναι ψηλά, στις ευγενικές της εκφράσεις. Ένδειξη όμως του σημερινού επιπέδου της είναι η έλλειψη ενός ζωτικού αλφαβήτου ερμηνείας και προοπτικής. Αντίθετα το ημερήσιο λεξιλόγιο της πλούτισαν οι λέξεις χρήμα, διαφθορά, διαπλοκή, «τα δικά μας παιδιά». Η μορφωτική και πολιτική ξηρασία, αντιστοιχεί σε μια εκφυλισμένη πολιτική ηθική.

«Το διέπειν την εξουσίαν δεν είναι πλέον λειτούργημα αλλά προσοδοφόρον επάγγελμα. Ιερόν σύνθημα δος μοι και σοι δίδω». Γράφτηκε πριν 125 χρόνια. Πριν 50 χρόνια ένας αμερικανός οικονομολόγος έβλεπε την αντίθεση ιδιωτικής αφθονίας και δημόσιας αθλιότητας.

Δεν επαληθεύονται μόνο ως προς το χρόνο αλλά και τοπικά. Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, η δημοτική διοίκηση, αυτή η εξωκοινωνική γονιμοποίηση τοπικών οικονομικών μικροπαραγόντων με ορισμένους φωτοφοβικούς σπηλαιογενείς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και με ολίγους δεξιούς αδέξιους, κάνει ορατή μια εκφυλισμένη παιδεία διακυβέρνησης. Μετά τον υπερβάλλοντα ζήλο τους στην απαξίωση του τοπίου, της παραγωγής, μετά την επιστράτευση του ψέματος, την άρνηση συζήτησης  των προοπτικών, την επιλογή της στρατηγικής της έντασης με προβοκάτσιες που αφορούν παρελθόντα χρόνο, δε μπορούν να κρύψουν την πολιτική τους πενία και τέχνες μηχανεύονται για να διαβιώσουν στο λαθραίο και κουτοπόνηρο.

Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Πρίσμα ζήτησε τα ονόματα όσων προσλήφθηκαν στο δήμο. Το ίδιο και η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Απάντηση καμία. Σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Κορινθίας είδαμε τους παρακάτω τίτλους: «Βολεύουν τα δικά τους παιδιά» και «Καταγγελίες για το βόλεμα συγγενικών τους προσώπων». Αναφέρονταν βέβαια στην δημοτική διοίκηση Ξυλοκάστρου.

Καλλιεργούσαν την κριτική στο Σκούρα για μονοπώλιο χωματουργικών εργασιών του Δήμου από έναν επαγγελματία και όπως φαίνεται τώρα, το έκαναν για να τον αντικαταστήσουν με άλλον χωρίς να ζητούν προσφορές από όλους ώστε το ίδιο έργο να γίνεται με λιγότερα χρήματα. Αυτό το κάνουν σ’ όλους τους τομείς που έχουν τη δυνατότητα απ’ ευθείας ανάθεσης έργων. Κρύβονται πίσω απ’ το γεγονός ότι τους το επιτρέπει ο νόμος. Ποια είναι η απάντησή τους όμως στην ερώτηση αν αυτό εκτός από νόμιμο είναι δίκαιο και ηθικό;

Ο Δήμαρχος προσλαμβάνει ως σύμβουλό του τον ανιψιό του! Αργότερα προσλαμβάνει ως σύμβουλό του και τον ανιψιό της αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κυρίας Σπανογιάννη Αδάμ. Στη Ζήρεια προσλαμβάνεται ο αδελφός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κυρίου Λογοθέτη και τώρα ακούγεται ότι προσλήφθηκε ως δασοφύλακας. Ο κ. Σκούρας έκανε λόγο και για άλλες πολλές προσλήψεις συγγενών.  Επίσης, ως εκπρόσωπος του δήμου σε οικονομικές δοσοληψίες με καταστηματάρχες για την προβολή τους σε έντυπα και στην ιστοσελίδα του δήμου, εμφανίζεται κάποιος ιδιώτης χωρίς θεσμικό ρόλο. Ένα δείγμα του πόσο χαμηλά μπορούν να φθάσουν το έδωσαν πέρυσι: έγινε θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αν ο λαμπαδηδρόμος που θα άναβε το βωμό στην πλατεία θα ήταν γνωστός αθλητής σε πείσμα τους που ήθελαν να βάλουν γνωστό γόνο, δικό τους. Προφάνεια εγωλατρείας και οικογενειολατρείας.

Αυτά μειώνουν ή όχι το κύρος της δημοτικής διοίκησης; Αφήνουν ή όχι περιθώρια συμπερασμάτων για εναγκαλισμό της εξουσίας με προσωπικά συμφέροντα; Κερδίζουν ή χάνουν το ηθικό τους πρόσωπο; Προτείνουν ή όχι το νόμο της οικογένειας, της φατρίας; Η συμπεριφορά τους αυτή για τους πολίτες του δήμου μας (που πολλοί αυτοδεσμεύουν την κριτική τους) κρίνεται ως προστασία του μερικού και ορισμένων παρά του καθολικού , του άξιου και χρήσιμου, του δημόσιου συμφέροντος. Βλέπουν αυτήν την κυριαρχική εξουσία που έλεγε ο Μπρεχτ να αναπαράγει παθολογίες και αλλοτριώσεις στην κοινωνία, τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς, να οικοδομούν ένα πελατειακό σύστημα που θα επεκτείνει το χρόνο συντήρησής τους στην εξουσία. Προς τον εαυτό τους ζητούν την υπαλληλία των πολιτών, ενώ οι ίδιοι υπαλληλοποιούνται εμπρός σε ιδιωτικά συμφέροντα ( Κλαουδάτος στη Ζήρεια, επιχειρηματίας που αναλαμβάνει τη γιορτή σταφυλιού στο Ζεμενό με τη συμφωνία να μην υπάρχει κρασί!!!).

Φθάσαμε στο σημείο να ζητούμε από τους εκπροσώπους μας να κρατούν την πολιτική ψηλά, στις ηθικές της εκφράσεις, να εισάγουμε την ηθική ως προγραμματικό αίτημα. Κι αυτοί οι εκπρόσωποι να καλλιεργούν την αμφιβολία αν μπορεί η πολιτική νάναι ηθική, αφού κάθε  άλλο παρά πλουτίζουν τα κοινά αγαθά, το συλλογικό δημόσιο χώρο. Δεν μπορούν όμως να απαιτούν να σεβόμαστε απόψεις και πράξεις τους στις οποίες δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ηθική βάση.

———————————————

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Γρηγόρης Κλαδούχος, Ξυλόκαστρο 4-8-2004

Λυπάμαι που απασχολώ τα μέσα ενημέρωσης της Κορινθίας για τα μίζερα που συμβαίνουν στο Ξυλόκαστρο. Άκουσα σήμερα να διαμαρτύρεται ο κ. Σκούρας  για «πρακτικό» Δημοτικού Συμβουλίου και «απόφαση» για το τι θα γίνουν οι αποθήκες Φραντζή.

Επειδή ο δήμαρχος κ. Αντώνης Κλαδούχος δε σέβεται τη δημοκρατία, δε διαπαιδαγωγεί με αξίες ειλικρίνειας, δεν απαντά, τον ρωτώ δημοσίως:

ΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΦΡΑΝΤΖΗ;

Σε Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, ούτε έχει γίνει κάποιος διάλογος στην κοινωνία.

Πώς λέγεται αυτός που θέτει τον εαυτό του αυθαιρέτως και με περισσό θράσος παντογνωσίας, υπεράνω θεσμών και κοινωνιών;

———————————————

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξυλόκαστρο 21-9-2006

Σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης έγιναν συζητήσεις μεταξύ του Αντώνη Κλαδούχου, δημάρχου και επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών» και του Γρηγόρη Κλαδούχου.

Η γνωστοποίηση προγραμματικών προτάσεων ως προϋποθέσεων σύγκλισης (ζητήματα ανάπτυξης, δημοκρατίας και ηθικής), η ειλικρινής συζήτηση, έδωσαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία εκλογικής συνεργασίας.

Ο δήμος έχει ανάγκη ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία ανθρώπων που έχουν μελετήσει ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και έχουν απόψεις και προτάσεις προέκτασης στο μέλλον.

Η συνεργασία με το Γρηγόρη Κλαδούχο, συμπολίτη μας με ευρύτερη αποδοχή δίνει ακόμα μεγαλύτερη σισιοδοξία και βεβαιότητα για την εκλογική νίκη.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: