ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το βοηθητικό blog της Πρότασης Δημοτών Ξυλοκάστρου "Αρμονική Ανάπτυξη"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Posted by armoniki στο 16 Οκτωβρίου, 2009

Συνέντευξη του Ανδρέα Ζάρρου στην Ημερησία Κορίνθου και στην Ευγενία Παπασιδέρη – Χριστοπούλου που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Πέμπτης 15/10/2009.

Ξεκινώντας πείτε μας, γιατί ο συνδυασμός σας επέλεξε αυτήν την ονομασία;

Πάμε λίγο πίσω, στις αρχές του 2002, όταν αρχίσαμε να σκαρώνουμε αυτό το αυτοδιοικητικό σχήμα. ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ «Αρμονική Ανάπτυξη». Αυτή είναι η πλήρης ονομασία μας και η επιλογή έγινε γιατί πιστεύαμε ότι περιγράφει καλύτερα το εγχείρημα που ξεκινούσαμε. Η πρότασή μας για την αρμονική ανάπτυξη του δήμου, της παραλίας και της ενδοχώρας. Η πρότασή μας για μια αρμονική σχέση με τη φύση, τα προϊόντα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τόπο και το τοπίο. Η πρότασή μας για μια αρμονική, κοινοτιστική ζωή που θα προτάσσει αξίες ξεχασμένες.
Σήμερα, ίσως αυτό το όνομα να μην εκφράζει απόλυτα, την εξέλιξη και το ύφος του συνδυασμού. Αν αποφασίζαμε τώρα, μάλλον η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ θα έλειπε. Ήδη κάποιοι από εμάς υπογράφουν με το ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Έχει ξεφτιλιστεί τόσο η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ και εν ονόματί της έχουν γίνει τόσα εγκλήματα, που έχει αλλάξει το νόημά της. Ακόμα και το ΑΡΜΟΝΙΚΗ ακούγεται λίγο light για την ιδιοσυγκρασία μας, αλλά εκφράζει ακόμα τα ζητούμενα του συνδυασμού. Από αυτό προέκυψε και το όνομα του περιοδικού μας, οι Αρμονίστας, που εξελίχθηκε σε προσωνύμιό μας. Αυτό ίσως, μας ταιριάζει περισσότερο.

Ποια είναι, κατά την γνώμη σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος Ξυλοκάστρου και τι προτείνει ο συνδυασμός σας για την επίλυσή τους;

Ερώτηση που χρειάζεται χιλιάδες λέξεις για να απαντηθεί! Πρώτο πρόβλημα είναι ότι κατοικείται από ανθρώπους και μάλιστα από τη φυλή μας, τους Νεοέλληνες. Δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ανήκει σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα και τρίτο ότι βρίσκεται στον πλανήτη Γη. Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραμέτρων προκαλεί χιλιάδες παρενέργειες που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Έχουμε λοιπόν, όλα τα προβλήματα που προκαλούμε με το σύγχρονο τρόπο ζωής μας, μαζί με όλα τα προβλήματα που προκαλεί η ελληνική χαοτική διοίκηση, συν όλα τα πλανητικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα!
Δεν νομίζω όμως να σας κάλυψα. Θα θέλετε, φαντάζομαι, να εξειδικεύσω στα τοπικά προβλήματα, γιατί έτσι που το πάω θα προτείνω ως λύση ένα «one way ταξίδι» στο φεγγάρι. Καλά, θα προσγειωθώ. Έχουμε και λέμε:
– Η πόλη τσιμεντωμένη μέχρι το λαιμό, γκρίζα, χωρίς σημεία αναφοράς, πνίγεται από τα αυτοκίνητα και την έλλειψη αισθητικής. Συνεχώς μειώνονται οι λόγοι που θα έκαναν κάποιον άνθρωπο να την επισκεφθεί ή να χαίρεται που ζει εδώ.
– Τα χωριά ερημώνουν, αφού τα προϊόντα, τα ποιοτικά προϊόντα μας, έχουν πέσει θύμα της τραγικής αγροτικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Όλοι ονειρεύονται ως μόνη διέξοδο την οικοπεδοποίηση των κτημάτων ή την «τρικαλοποίηση» του χωριού τους. Στα Τρίκαλα, βλέπετε, έχει φτάσει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που λέγαμε προηγουμένως.
– Το περιβάλλον επιβαρύνεται συνεχώς. Ο Κορινθιακός, τα βουνά, τα δάση πληρώνουν τη νύφη ή αλλιώς το σύγχρονο τρόπο ζωής. Τι ζωής δηλαδή, αυτοχειρίας καλύτερα.
– Οι τοπικοί άρχοντες, περιορίζονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Δεν δίνουν προοπτική στον τόπο. Δεν διακρίνεται κάποιο όραμα στην πολιτική τους. Κάποιο σχέδιο. Θολούρα, καθημερινότητα, ματαιοδοξία και «για όλα φταίνε οι άλλοι». Ευτελίζουν την έννοια της Αυτοδιοίκησης, κυβερνώντας χωρίς δημοκρατία, χωρίς αρχή και τέλος. Ότι κάτσει, όπως κάτσει και όταν κάτσει.
Για να συνοψίσω, θα έλεγα ότι το πρόβλημά μας είναι ότι δεν στηριζόμαστε και δεν αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αντιθέτως, τα υποβαθμίζουμε συνεχώς. Πλεονεκτήματα που είναι τα προϊόντα μας, η θάλασσά μας, η ιστορία μας, το τοπίο, η φύση, οι δημότες πνίγονται από την έλλειψη οράματος, πολιτικής, δημοκρατίας, την αδιαφορία, το σκουπίδι, το τσιμέντο και το κιτς.
Αυτά είναι τα θεμέλια που πρέπει να στηριχθούμε, για να πάμε λίγο πιο μπροστά το δήμο μας. Επιμέρους προβλήματα, φαντάζομαι ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα δούμε στη συνέχεια.

Πολλές φορές έχετε διατυπώσει το παράπονο πως στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δεν υπάρχει δημοκρατική αντιμετώπιση από την πλευρά των διοικούντων. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει ο διάλογος που θα έπρεπε, δεν δίνεται ο λόγος σε εσάς όσο θα θέλατε. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί κατά την γνώμη σας συμβαίνει;

Το θέατρο του παραλόγου. Έχει μεταναστεύσει η λογική εδώ και καιρό. Ειλημμένες αποφάσεις, που επικυρώνονται από τους πρόθυμους και σιωπηλούς συμβούλους της πλειοψηφίας, γαρνιρισμένες με εντάσεις, διαξιφισμούς και αποκλεισμούς. Ότι και να πούμε είναι λίγο. Θα σας πω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα μόνο και θα καταλάβετε.
Πρώτα θα σας περιγράψω μια εικόνα. Μιλά σύμβουλος της μειοψηφίας και από πίσω του στο προεδρείο, δήμαρχος και ο πρόεδρος γελάνε ειρωνικά και κουνάνε το κεφάλι τους κοροϊδευτικά. Να σημειώσω ότι γίνεται συχνά και χωρίς, εκείνη τη στιγμή, να υπάρχει ένταση. Απλά δεν συμφωνούν με το σύμβουλο, ο οποίος λόγω της θέσης του βήματος, δεν τους βλέπει.
Δεύτερο παράδειγμα, το αίτημα που έχουμε κάνει 25 δημότες για να συζητηθεί στο ΔΣ το θέμα των ΣΔΙΤ και αρνήθηκαν, παρ’ όλο που το προβλέπει ρητά ο νόμος. Αυτή τη στιγμή το αίτημά μας το έχει αναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη. Πού καταντήσαμε! Επίσης, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων έχει κάνει και αυτό ένα αίτημα εδώ και 8 μήνες και ακόμα περιμένει τη συζήτησή του.
Τρίτο παράδειγμα, είναι η άρνησή της πλειοψηφίας να συμπεριλάβουν στον Κανονισμό Λειτουργίας προτάσεις που τους υποβάλαμε και είχαν στόχο τη δημοκρατική λειτουργία του συμβουλίου και το άνοιγμά του στους πολίτες.
Το γιατί συμβαίνουν αυτά είναι δύσκολο να το απαντήσει κάποιος. Δεν θέλουν τη συζήτηση, δεν δέχονται την αντίθετη άποψη, την κριτική, την άλλη πρόταση. Ανασφάλεια; Ανεπάρκεια; Καθεστωτική αντίληψη; Όλα μαζί; Δεν ξέρω. Μακάρι να ήξεραν οι δημότες τι γίνεται εκεί μέσα. Μακάρι να τα έβλεπαν όλοι. Θα άλλαζαν άποψη για πολλά και για πολλούς.
Αυτοδιοίκηση όμως δεν είναι αυτό, είναι άλλο πράγμα. Είναι συζήτηση, συμμετοχή, σύνθεση, συναδελφικότητα, αλληλεγγύη. Οι άρχοντές μας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν, έβαλαν όλους τους διαφορετικούς απέναντι. Εμείς δεν ξεκινήσαμε αντιπολιτευόμενοι. Ξεκινήσαμε σαν ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ, όνομα και πράγμα. Αυτοί διάλεξαν την αντιπαράθεση. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα μαζί τους, αν ήσαν ανοιχτοί και ειλικρινείς και ας διαφωνούσαμε σε πολλά. Δεν είναι όμως.

Στην ιστοσελίδα σας, διαβάσαμε τις Αντισαρακοστιανές προτάσεις με αποδέκτη τη Δημοτική Αρχή. Έχει υπάρξει ανταπόκριση, εκ μέρους της, σε κάποια απ’ αυτές;

Όχι, βέβαια. Βλέπετε, δεν έχουν το απαραίτητο ανάστημα ώστε να συζητήσουν προτάσεις «άλλων» και ειδικά δικές μας. Δυστυχώς. Αυστηρή πολιτική νηστεία. Μόνιμη πολιτική Σαρακοστή. Εμείς ξέραμε ότι δεν θα ενδιαφερθούν άμεσα, αλλά θέλουμε να τους βάζουμε ιδέες. Πάντως, όποιος διαβάζει τις προτάσεις αυτές, καταλαβαίνει καλά και τα προβλήματα του δήμου και τα κουσούρια των αρχόντων και τη δική μας άποψή για την αυτοδιοίκηση και τη ζωή. Εδώ, πρέπει να σας ευχαριστήσω πολύ και γιατί δημοσιεύσατε τις περισσότερες από αυτές και γενικά για την αντιμετώπιση της εφημερίδας σας στο συνδυασμό μας.
Για να καταλάβετε καλύτερα τη φιλοσοφία αυτής της δημοτικής αρχής, δείτε πώς χειρίστηκαν τις Αποθήκες Φραντζή. Ένα ιστορικό μνημείο στην καρδιά της πόλης που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανάπτυξης, γίνεται κατά βάση εστιατόριο (500 τ.μ.), με δυο μικρά αμφιθέατρα στο βάθος. Ποτέ δεν συζήτησαν, ούτε εντός ούτε εκτός ΔΣ, την αξιοποίησή του και αποφάσισαν μόνοι τους ένα τραγικό σχέδιο ανάπλασης, που ανάρτησαν παραμονές των εκλογών του 2006. Από τότε βέβαια το μόνο που έχει γίνει είναι να γκρεμιστεί το διατηρητέο, κατά τ’ άλλα, κτήριο. Η βιασύνη τους να κάνουν τη δημοπρασία προεκλογικά, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Στις Αποθήκες θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η ταυτότητα του τόπου μας. Η ναυπηγική ιστορία που ανέδειξε ο σύλλογος ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΑΙ και η έρευνα της Ντέμης Καμαρινού που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Η σταφιδική ιστορία, που είναι συνδεμένη με το ίδιο το κτήριο. Η μεγάλη ποιητική παράδοση του Ξυλοκάστρου όπου μεγάλοι της ελληνικής ποίησης έχουν συνδέσει το όνομα και τη ζωή τους με το μέρος αυτό. Καρυωτάκης, Σικελιανός και σήμερα Μιχόπουλος και Χιόνης. Σκηνοθέτες όπως ο Βασίλης Γεωργιάδης και σήμερα οι Θανάσης Παπαθανασίου, Γιάννης Φάγκρας, Χρήστος Σαντατζόγλου θα μπορούσαν να έχουν το χώρο τους εκεί. Και πολλά ακόμα που θα έδιναν στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει πού ήρθε.
Δεν προέβλεψαν ούτε χώρο για τους συλλόγους, ούτε για τις καλλιτεχνικές ομάδες, ούτε τίποτα. Καταλαβαίνετε με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε; Μα εστιατόριο 500 τετραγωνικά; Αυτό λείπει από την πόλη; Θα τρελαθούμε τελείως;
Είναι εξοργιστικός και ο τρόπος που αποφασίστηκε το σχέδιο, ερήμην της κοινωνίας και το ίδιο το σχέδιο. Δείχνει ανάγλυφα και παραστατικά όμως τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου και το επίπεδο των κυβερνώντων. Δυστυχώς, δεν ακούνε κανέναν και πόσο μάλλον τις αντισαρακοστιανές μας προτάσεις. Τα ξέρουν όλα και αυτοί.

Πευκιάς: Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής σας που απαιτεί την ανάλογη σοβαρή αντιμετώπιση. Πού βρίσκεται σήμερα το θέμα αυτό; Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του;

Θα χώριζα σε δύο περιόδους το θέμα του Πευκιά. Προ κινητοποίησης των πολιτών και μετά. Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης είναι κάτι παραπάνω από φανερό. Όσα δεν είχαν κάνει 6 χρόνια, τα έκαναν φέτος το καλοκαίρι.
Τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοζαν ελάχιστα τη Διαχειριστική μελέτη και δεν διέθεταν τους απαραίτητους πόρους για τη συντήρηση του δάσους. Οι ηρωικές προσπάθειες ενός υπαλλήλου, ήσαν οι μόνες φροντίδες του δήμου, αλλά και όλης της κοινωνίας μας, για το στολίδι της. Τώρα όμως, όλα άλλαξαν. Οι άρχοντες ξέρουν ότι δεν τους παίρνει άλλο να αδιαφορούν. Εδώ να σημειώσω κάτι που έλεγα από τότε. Η ευθύνη είναι συλλογική και όλοι οι Ξυλοκαστρίτες έχουμε το μερίδιό μας. Απλά αυτοί έχουν το μεγαλύτερο.
Είναι φανερό ότι ολιγώρησαν και για τη βαμβακίαση, γιατί άλλαξαν γνώμη τρεις φορές για τον τρόπο αντιμετώπισής της τους τελευταίους μήνες. Κάτι που αποδεικνύει ότι τον τελευταίο χρόνο ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα, που ταλανίζει την τελευταία πενταετία την επιστημονική κοινότητα και όλους τους δήμους της χώρας. Επίσης, στην αλληλογραφία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βαμβακίαση, από το 2004 μέχρι σήμερα, στους αποδέκτες βλέπουμε πολλούς δήμους της χώρας, αλλά όχι τον δικό μας.
Έτσι λοιπόν, πέρσι το φθινόπωρο, μας έφεραν γεωπόνους και μας πρότειναν ως μοναδική λύση τον ψεκασμό με φυτοφάρμακο, ζητώντας από εμάς και τη μειοψηφία τη σιωπηρή μας συγκατάθεση γιατί δεν επιτρέπεται τέτοια επέμβαση σε αισθητικά δάση. Το Μάιο έφεραν τον κ. Πετράκη, ως τον πλέον ειδικό, που πρότεινε ψεκασμό με μίγμα αιθέριων ελαίων ή σαπουνιού με πετρέλαιο που επιτρέπονται, αλλά τελικά αυτοί τα ξέπλυναν με νερό. Τι κακό θα μας βρει, θα το δούμε τις επόμενες χρονιές. Πάντως τώρα ξέρουν ότι η αδιαφορία τελείωσε. Θα έχουν το νου τους πια. Επόμενο ραντεβού μας, στον προϋπολογισμό του 2010.

Ανακύκλωση στο δήμο: προχωράει καλά;

Πολύ εύστοχα το θέσατε. Προχωράει. Κάνει τα πρώτα της βήματα. Ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια με διαλογή στην πηγή δύο υλικών, χαρτιού και πλαστικού και φέτος άλλαξε. Τα πετάμε όλα σ’ έναν κάδο. Προσπαθούμε στο Ξυλόκαστρο και στην Ελλάδα το 2009 να μάθουμε να ανακυκλώνουμε. Ο πλανήτης πνίγεται στο σκουπίδι και εμείς τώρα κάνουμε τα πρώτα δειλά βήματα στην ανακύκλωση. Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι; Χωρίς οργάνωση, χωρίς καμπάνιες, χωρίς συμμετοχή των περισσότερων καταστημάτων και με το ΚΔΑΥ στα 100 χλμ; Προχειρότητα σε όλα τα επίπεδα.
Ή με το ΧΥΤΑ! Παλεύουμε τώρα να κάνουμε ΧΥΤΑ, που θεωρείται ξεπερασμένος και μη φιλικός στο περιβάλλον και μάλιστα δε γίνεται! Είμαστε πολύ πίσω και σε αυτό φταίνε όλοι. Από το πιο ψηλό σκαλί της διοίκησης μέχρι το πιο χαμηλό. Τα πετάμε όπου βρούμε και κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε! Συνεπή κομμάτια του παζλ με τίτλο: «Πλανήτης Γη. Η μεγάλη χωματερή». Οι ρεματιές και οι θάλασσές μας νάναι καλά.
Όμως οι δυνατότητες των δήμων είναι άλλες. Τον περασμένο Μάιο κάλεσαν το δήμαρχο Ελευσίνας να μας μιλήσει για τα κατορθώματά του στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Τον καλωσόρισε ο δικός μας με πολύ επαινετικά λόγια και εκείνος είπε: «Υπερβάλλετε. Απλά στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος». Πρώτη κρυάδα! Στη συνέχεια, παρουσίασε τις λαμπρές επιδόσεις του δήμου Ελευσίνας από το 2003 που έχει εκλεγεί μέχρι σήμερα. Αν ήμουν εγώ στη θέση του δημάρχου Ξυλοκάστρου, θα είχα πάει σπίτι μου από ντροπή! Έξι χρόνια δήμαρχος ο ένας, έξι και ο άλλος. 25.000 κάτοικοι στην Ελευσίνα, 16.000 στο Ξυλόκαστρο. Γιατί εκεί τρέχουν και εδώ μπουσουλάμε;
Στις αντισαρακοστιανές προτάσεις υπάρχουν πολλές που αφορούν και στην ανακύκλωση και γενικά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε πιο γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα. Δεν πάμε όμως. Μας φτάνει που έχουμε μπλε κάδους.

Εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή Ρίζας: κρίνετε αναγκαία την κατασκευή της; Θα λύσει προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής; Οι δύο επιστολές που απέστειλε ο δήμαρχος Αντώνης Κλαδούχος σε Βουλευτές, Υπουργούς ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού τονίζοντας την αναγκαιότητα για την κατασκευή της, προτού, όπως αναφέρει, χαθούν χρήματα του Ελληνικού λαού, πιστεύετε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα;

Η διαχείριση των υδάτων είναι κάτι που φαντάζει εξωγήινο για την Ελλάδα. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του νερού με τη σοβαρότητα που πρέπει και το μόνο που συγκινεί τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι κανένα μεγάλο έργο. Μεγάλο φράγμα, μεγάλη εκτροπή, μεγάλος προϋπολογισμός. Μεγάλες όμως και οι περιβαλλοντικές συνέπειες. Η επιστήμη έχει απαντήσει σε όλα αυτά. Μικρά φράγματα, μικρές λιμνοδεξαμενές, συνολική διαχείριση ώστε και να μην ανοίγουμε άλλες πληγές και να εξοικονομούμε νερό.
Όσο για τη δική μας λιμνοδεξαμενή και τις ενέργειες του δημάρχου που δημοσίευσε προεκλογικά, τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης θα γίνουν όλα. Άλλωστε το υποσχέθηκε ο κ. Μπεγλίτης στην ομιλία του στο Ξυλόκαστρο. Θα γίνει το έργο. Ετελείωσε! Στη συνέχεια τα μπέρδεψε λίγο και είπε ότι θα ενταχθεί η μελέτη στο 4ο ΚΠΣ, αλλά τέλος πάντων, είπε ότι το έργο θα γίνει. Αφού μας το είπε ο άνθρωπος! Και ως γνωστόν οι πολιτικοί δεν είναι άνθρωποι των λόγων. Είναι άνθρωποι των έργων! Θα γίνει ο Ασωπός, θα γίνει και ο Σύθας, θα γίνουν όλα. Θα, Θα, Θα δούμε!

Έργα μέσω Σ.Δ.Ι.Τ στο δήμο Ξυλοκάστρου: γιατί είστε κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Γιατί πρώτον, δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος να δώσεις για δεκαετίες σε ιδιώτη, τελειωμένα έργα που δουλεύουν ήδη, όπως είναι το Αθλητικό Κέντρο της Ζήρειας και η μαρίνα. Κανένας λόγος. Για τους πολίτες κανένας. Για τον επενδυτή πολλοί. Όπως δεν υπάρχει λόγος να σου χτίσουν ιδιώτες ένα δημαρχείο – εμπορικό κέντρο – γραφεία με τριπλάσιο κόστος ή να το εκμεταλλεύονται αυτοί πάλι για δεκαετίες. Μπορείς και μόνος σου να τα κάνεις αυτά. Να πεις ότι έδιναν αναπτυξιακή προοπτική με τα έργα που πρότειναν ή έλυναν κάποιο σοβαρό πρόβλημα; Τίποτα.
Να ξέρετε επίσης, ότι δεν είμαστε μόνο εμείς αντίθετοι. Αμέσως μετά την τελική πρόκριση των τεσσάρων έργων (Ζήρεια, μαρίνα, νέο δημαρχείο και πάρκο στο παλιό γήπεδο) πολλοί σύλλογοι και πολίτες αντέδρασαν. Ειδικά για τη Ζήρεια και τη μαρίνα οι αντιδράσεις ήταν έντονες και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν, λέγοντας ότι τα έργα δεν θα γίνουν. Μόνο οι μελέτες!
Θυμηθείτε πριν, που με ρωτήσατε για τη λιμνοδεξαμενή! Είπατε ότι ο δήμαρχος στις επιστολές του, λέει για τα λεφτά που στοίχισε η μελέτη. Τα λεφτά του ελληνικού λαού που θα πεταχτούν αν δεν γίνει το έργο, ε; Δείτε τώρα τι κάνει για τις ΣΔΙΤ. Να σας διαβάσω λίγο κάτι.
Στην προσπάθειά του να βρει επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τα έργα αυτά, είχε απαντήσει σε ερώτηση για το κόστος της μελέτης: «…Αυτό το πληρώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, σου έχω πει. Αυτό το πληρώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, βρε παιδιά. Δεν πληρώνουμε λεφτά εμείς για τη μελέτη…». Είναι ακριβής απομαγνητοφώνηση από το ΔΣ της 24/11/2008. Εδώ έχουμε μία μικρούλα ανακολουθία. Ότι τους βολεύει, όταν τους βολεύει και όπως τους βολεύει, το λένε. Όμως, χρήματα του ελληνικού λαού δεν είναι κι αυτά; Γιατί να τα πετάξουμε για μελέτες αφού λένε ότι δε θα γίνουν τα έργα; Γιατί «πετάνε» χρήματα του ελληνικού λαού με τις μελέτες των ΣΔΙΤ και πού τα πετάνε ακριβώς; Ενδιαφέρον ρεπορτάζ για εσάς.

Πώς κρίνετε το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου;

Αναμενόμενο. Εμείς οι Έλληνες, είμαστε συνεπείς. Η μεταπολίτευση ξεκίνησε με δύο τετραετίες Καραμανλή και συνεχίστηκε με δύο Παπανδρέου. Μετά μία Μητσοτάκη, ξανά Παπανδρέου και δύο Σημίτη. Έτσι κύλησαν 30 χρόνια. 1974 με 2004 ήταν ο πρώτο κύκλος. Τώρα είμαστε στον δεύτερο. Κάναμε πάλι τις δύο τετραετίες Καραμανλή, τώρα θα κάνουμε δύο Παπανδρέου, μετά μία Μητσοτάκη, μετά άλλη μία Παπανδρέου και μετά θα βρουν έναν άλλον για δύο τετραετίες μέχρι να μεγαλώσει ο γιος του Καραμανλή, για να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος. Ο Σημίτης έχει παιδιά;

Και μια τελευταία ερώτηση: θα είστε επικεφαλής της «Αρμονικής Ανάπτυξης» και στις επόμενες Δημοτικές εκλογές;

Στην ερώτηση αυτή δεν μπορώ να απαντήσω τώρα, γιατί μας λείπουν δεδομένα. Θα συνενωθούν οι δήμοι; Και αν ναι, με ποιους δήμους θα ενωθούμε εμείς; Θα δούμε.
Πάντως οι σκέψεις μας είναι για κάτι καινούριο. Νέοι άνθρωποι, ίσως νέος επικεφαλής και νέο όνομα. Θα γίνουν διαδικασίες για όλα. Αλλά ακόμα είναι νωρίς. Όταν αποφασίσει η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα. Έχουμε ένα χρόνο ακόμα και πολλά άλλα σημαντικότερα θέματα που τρέχουν στο δήμο.
Άλλωστε οι εκλογές για μας, είναι μια στιγμή της τετραετίας. Και όχι η σημαντικότερη. Πετυχαίνεις πράγματα αν είσαι ενεργός και εντός και εκτός της εκλογικής διαδικασίας. Πολλά τα παραδείγματα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερο όλων το βιοτεχνικό πάρκο για όλες τις δραστηριότητες μέσης όχλησης που ήθελε να κάνει η δημοτική αρχή και μετά από ενάμιση χρόνο προσπαθειών μας, το πήρε πίσω. Θα κάνουμε χώρο μόνο για χαμηλή όχληση και μάλιστα θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και αυτήν, τελικά. Κανείς δεν θα το είχε πάρει χαμπάρι αν δεν το αναδεικνύαμε εμείς και βέβαια τίποτα δεν θα άλλαζε αν δεν κινητοποιούμασταν. Η ουσία για μας είναι αλλού και όχι στις εκλογές. Εκεί κρίνεται η εξουσία και όχι η ουσία. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: