ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το βοηθητικό blog της Πρότασης Δημοτών Ξυλοκάστρου "Αρμονική Ανάπτυξη"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΡΡΟΥ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»…

Posted by armoniki στο 18 Μαρτίου, 2010

Στο φύλλο της Παρασκευής 12/3/2010, η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ δημοσίευσε συνέντευξη του Ανδρέα Ζάρρου στο δημοσιογράφο Τρύφωνα Καραβούλια.

ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο Ανδρέας Ζάρρος είναι επικεφαλής της «Αρμονικής Ανάπτυξης» Ξυλοκάστρου, συνδυασμού που δεν συμμετέχει στο ΔΣ Ξυλοκάστρου, αλλά έχει δυναμική παρουσία στα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Έχει πηγαίο λόγο και πολύ χιούμορ. Μιλήσαμε μαζί του τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για άλλα γενικότερα αλλά σημαντικά θέματα.

Ο κύριος Ζάρρος, μας απάντησε πραγματικά σε ότι τον ρωτήσαμε, χωρίς υπεκφυγές και πολιτικά «τσαλιμάκια». Μια συνέντευξη με απλές ερωτήσεις και απλές απαντήσεις. Το όνειρο του δημοσιογράφου, αλλά και του μπουχιτσμένου από πολιτικάντικες αράδες αναγνώστη.

 • ΤΚ: Μια τοποθέτηση για τον Καλλικράτη σε σχέση με τον Δήμο σας και κατά πόσον θα επηρεάσει και πώς αυτή η εξέλιξη εκλογικά τον συνδυασμό σας.

 ΑΖ: Η μεταρρύθμιση που επιχειρείται, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζει τα σημαντικά προβλήματα της διοίκησης της χώρας μας και της, από συνήθεια ονομαζόμενης, Αυτοδιοίκησης. Έχει θετικές τομές, όπως η αιρετή περιφέρεια και κάποιες άλλες σε δευτερεύοντα γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά δεν γίνεται ούτε για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής, ούτε για μεγαλύτερη διαφάνεια, ούτε για να ενισχυθεί η ύπαιθρος. Για λόγους συγκέντρωσης εξουσιών, χρημάτων και έργων μπορεί να γίνεται. Για λόγους δημοκρατίας, συμμετοχής και περιφερειακής ανάπτυξης δεν νομίζω. Το προσχέδιο που κατατέθηκε, είναι ενδεικτικό της φτώχιας ιδεών, οράματος και πολιτικού λόγου. Και βέβαια γίνεται δραματικότερο το σενάριο «Καλλικράτης», όταν σκέπτεσαι και ποιοι άνθρωποι θα το υλοποιήσουν. Θρίλερ!

Όσον αφορά στο εκλογικό μέλλον της Αρμονικής Ανάπτυξης, ανάλογα με τις συνενώσεις μπορεί να γίνει καλύτερο ή χειρότερο. Είναι κάτι που θα το δούμε μόλις και αν κατατεθεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης και τότε θα μπορώ να απαντήσω πιο συγκεκριμένα. Πάντως, στη σκέψη μας είναι η δημιουργία ενός καινούριου αυτοδιοικητικού σχήματος, ευρύτερου, που θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που πιστεύουν στην πραγματική Αυτοδιοίκηση και στις συλλογικές, κοινοτιστικές αξίες. Θα δούμε. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε τι θα γίνει. 

 • ΤΚ: Σκουπίδια:  τι απαντάτε στα όσα ακούγονται ότι τα σκουπίδια της Κορίνθου πάνε στο Ξυλόκαστρο .  

 ΑΖ: Οι δύο δήμοι που αναφέρετε, Κορινθίων και Ξυλοκάστρου, έχουν κάκιστες επιδόσεις στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Μετεξεταστέοι μονίμως και κάθε χρόνο στην ίδια τάξη. Τι σημασία έχει αν πηγαίνουν στο Ξυλόκαστρο ή στο Κιάτο ή όπου αλλού; Σημασία έχει ότι δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τα σκουπίδια τους, πέρα από την μερική ανακύκλωση που εφαρμόζουν και δεν τολμούν να προχωρήσουν σε βιώσιμες, υπαρκτές και εφικτές λύσεις συνολικής διαχείρισης. Βλέπε Ελευσίνα. Δεν διαβάζουν το μάθημά τους και το μόνο που ακούς είναι ότι φταίνε άλλοι. Μεγάλη είναι η ευθύνη και της κυβέρνησης και της περιφέρειας, δεν λέω, αλλά μεγάλη είναι και η ευθύνη των δημοτικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση. Και στους δύο δήμους, μιας και θίξατε τους συγκεκριμένους, έχουν κατατεθεί προτάσεις από πολίτες και φορείς για τη διαχείριση των σκουπιδιών και τη μείωση αυτών που οδηγούνται στις χωματερές, αλλά κανένα ενδιαφέρον δεν έχει επιδειχτεί από μέρους τους. Μόνο το «Εμείς δεν φταίμε» ακούγεται για το θέμα και έτσι θα μας οδηγήσουν στις δεματοποιήσεις και την καύση. Τραγική λύση για το περιβάλλον. Είναι σε εξέλιξη όμως, μια προσπάθεια πολλών φορέων της Κορινθίας για αναστροφή της πορείας αυτής και σύντομα θα έχετε νέα και γι’ αυτό το ζήτημα. 

 • ΤΚ: Αποθήκες Φραντζή. Πού βρίσκεται το θέμα; Ο δήμαρχος μας είπε ότι θέλουν να βγάλουν έκπτωτο τον εργολάβο, διότι η υπηρεσία διαφωνεί ως προς τον τρόπο πληρωμής.  

 ΑΖ: Άλλοι φταίνε και εδώ. Ο εργολάβος στην προκειμένη, γιατί δεν τα βρίσκουν στα έξτρα στατικά που έγιναν, μόλις κατάλαβαν ότι κτήριο και υπέδαφος δεν ήσαν στην κατάσταση που περίμεναν! Βέβαια, όλοι ήξεραν την κατάσταση και του κτηρίου και του υπεδάφους της περιοχής, αλλά βλέπετε πλησίαζαν εκλογές και έπρεπε να δημοπρατηθεί, κακήν κακώς, το έργο και να περιφραχτεί. Δεν φταίει το ότι δεν είχαν κάνει στατική μελέτη πριν τη δημοπράτηση, ούτε το ότι το δημοπράτησαν κατ’ αποκοπή, λες και η αναπαλαίωση ενός διατηρητέου και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση, είναι μια προβλέψιμη δουλειά. Τώρα που βρίσκουν μπροστά τους τα επακόλουθα των λαθών τους, θα διώξουν τον εργολάβο και μετά από κάποια χρόνια που θα τελεσιδικίσει η ιστορία αυτή, θα φέρουν κάποιον άλλον, που επιτέλους θα υλοποιήσει αυτό το εμπνευσμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει ένα εστιατόριο 500 τετραγωνικών μέτρων και δύο αμφιθέατρα στο βάθος. Με λίγα λόγια, σε αυτό το έργο κατά τη γνώμη μας δεν έχει γίνει τίποτα, μα τίποτα, σωστό, μετά την αγορά του κτηρίου. Θέμα αιχμής για εμάς είναι το τραγικό σχέδιο που αποφασίστηκε ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας του Ξυλοκάστρου και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυτό παλεύουμε να αλλάξουμε. Απ’ ότι φαίνεται θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες ακόμα, μέχρι να υλοποιηθεί. Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει μέχρι τότε. Μπορεί να είμαστε εμείς στο τιμόνι του δήμου και όλα να διορθωθούν! Μην τρομάζετε, αστειεύομαι… 

 • ΤΚ: Διάβρωση ακτών. Θεωρείτε αρκετές τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για το θέμα και  ποιες οι εκτιμήσεις σας για το πρόβλημα;  

 ΑΖ: Όταν ένα πρόβλημα επιδεινώνεται και δεν λύνεται, μάλλον δεν φτάνουν αυτά που γίνονται. Εκτός του ότι κι εδώ άλλοι φταίνε (και στο συγκεκριμένο άλλοι φταίνε περισσότερο), ο τρόπος που διεκδικούν λύσεις και ο τρόπος που σχεδιάζουν στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδιά τους, δεν δείχνει ότι κάνουν κάτι σοβαρό. Ρωτήστε κάποιον παραλιακό δήμαρχο αν τύχει: Τι βάλατε στο ΓΠΣ του δήμου σας, που θα βοηθά στη λύση ή θα δίνει μια διέξοδο στο πρόβλημα της διάβρωσης; Λένε ότι το παλεύουν, αλλά το παλεύουν δυναμικά και με σχέδιο; Δεν νομίζω. Όπως και στα περισσότερα σοβαρά θέματα που διαχειρίζονται, έτσι και σε αυτό, διαπιστώνουν το πρόβλημα, μεταθέτουν τις ευθύνες και διεκδικούν χλιαρά, έως νερόβραστα, λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ορατό.  

 • ΤΚ: Βαμβακίαση των πεύκων.  Υπάρχει ακόμη αυτό το πρόβλημα στον Πευκιά;  

 ΑΖ: Υπάρχει και μάλλον θα υπάρχει για χρόνια ακόμα. Το θετικό από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Μάη, είναι ότι η δημοτική αρχή ασχολείται πολύ με το δάσος και τη διαχείρισή του, κάτι που είχε αμελήσει τα προηγούμενα χρόνια και αυτό θα κάνει καλό και στην αντιμετώπιση της βαμβακίασης. Έπρεπε να κάνουμε ακόμα παραπάνω πράγματα από αυτά που έγιναν για την αντιμετώπισή της, αλλά το σημαντικό είναι ότι άλλαξαν στάση οι υπεύθυνοι και βαδίζουμε καλύτερα. Θα δούμε σε λίγες εβδομάδες τη φετινή εξέλιξη της αρρώστιας και ανάλογα θα κινηθούμε και θα διεκδικήσουμε καλύτερη αντιμετώπιση. Τα πράγματα αλλάζουν όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να δράσουν… Αυτό κρατάμε σαν μάθημα και προχωράμε. 

 • ΤΚ: Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τους Ξυλοκαστρίτες; 

 ΑΖ: Όσο και όλους τους Νεοέλληνες. Πολύ. Προστέθηκαν και τα νέα σοσια-ληστρικά μέτρα και μαζί με τις τηλεοράσεις που φτιάχνουν ατμόσφαιρα, επιδεινώνουν πολύ την κατάσταση. Μεγάλο ζήτημα. Τα παιχνίδια με τη γρίπη και την κρίση είναι ενδεικτικά της μη παιδείας μας. Αφήστε που δεν βγάζουν κι ένα εμβόλιο για την κρίση!   

 • ΤΚ: Δύο λόγια για την Πανελλαδική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Γλυφάδα, κτήριο δημαρχείου – Άλσους 15) στις 13-14 Μαρτίου. 

  ΑΖ: Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ» (ΠΑΝΑΚ) διοργανώνει την 6η Πανελλαδική Συνάντησή της. Την πρώτη μέρα (Σάββατο, 13/3) η Γενική Συνέλευση της ΠΑΝΑΚ θα συζητήσει τα μείζονα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοικητική κοινότητα ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών με στόχο τη συνδιαμόρφωση θέσεων και προτάσεων αλλά και την από κοινού διεκδίκηση ΙΣΧΥΡΗΣ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή, 14/3) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ημερίδα με θέμα: «Το ‘Σχέδιο Καλλικράτης’ και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης» με ομιλητές από το χώροτης αυτοδιοίκησης και της πολιτικής όπως οι κ.κ. Βαλσαμάκη Η., τ. αντιδήμαρχος Δ. Αθηνών, Κλάπας Μ., δήμαρχος Πρέβεζας, Κορτζίδης Χ., δήμαρχος Ελληνικού, Μπαλασόπουλος Θ., πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ, Πασβαντίδης Χ., αναπλ. Νομάρχης Ν. Αθηνών, Τρεμόπουλος Μ., Ευρωβουλευτής και άλλοι.. 

 • ΤΚ: Θα υπάρξουν και άλλες Αντισαρακοστιανές προτάσεις ;

 ΑΖ: Υπάρχουν πολλές ήδη,  αλλά άλλες δεν δημοσιοποιούνται ακόμα και άλλες δημοσιοποιούνται και δεν παίρνουν αριθμό. Άλλες τις κρατάμε εφεδρεία και άλλες τις ανακοινώνουμε χωρίς να τις εντάσσουμε στην Αντισαρακοστιανή μας επετηρίδα. Αν συζητούσαμε εδώ στο Ξυλόκαστρο, θα λέγαμε ακόμα περισσότερα και με μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά δυστυχώς το δημοτικό μας συμβούλιο είναι ένα ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΛΟΓΟΥ, όπως είχε πει κι ο Περικλής Κοροβέσης για τη βουλή. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε παρόντες σε όλα τα σοβαρά ζητήματα του δήμου και πάντα καταθέτουμε γραπτές προτάσεις για όλα όσα μας απασχολούν. Π.χ. ΓΠΣ, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ζήρειας, Διαμόρφωση παραλίας, Αποθήκες Φραντζή, ΣΔΙΤ και πολλά άλλα. Μιας και διανύουμε και την πραγματική Σαρακοστή, σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε άλλη μία για να γίνουν 31. Μετά θα σταματήσουμε για να μην καούν. Πάντως, για να ξέρετε, μπορεί η Αρμονική Ανάπτυξη να είναι εκτός ΔΣ, αλλά στα σοβαρά ζητήματα, η στάση της και οι προτάσεις της καθορίζουν τις εξελίξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα γίνει αποτίμηση πριν τις εκλογές και θα τα παρουσιάσουμε συνολικά. 

 • ΤΚ: Πώς σχολιάζετε τις εκτιμήσεις των ζημιών των αγροτών της περιοχής (λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου) από τον ΕΛΓΑ,  για τις οποίες εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα διαμαρτυρίας; 

 ΑΖ: Επί της ουσίας του ψηφίσματος, συμφωνώ, αλλά τρέλα πουλάνε. Γι’ αυτά ξέρουν να παίρνουν ψηφίσματα. Τζάμπα είναι άλλωστε. Για την τόση φασαρία που έγινε και γίνεται με το θέμα του ΕΛΓΑ στο Ζεμενό και της ΣΚΟΣ-ΑΣΕ τίποτα δεν άκουσαν; Ερωτήσεις στη βουλή, εισαγγελείς, παραεισαγγελείς, εφημερίδες και ηλεκτρονικά έντυπα έχουν βουίξει, αλλά αυτοί δεν πήραν τίποτα χαμπάρι; Όποιος πείθεται από το ενδιαφέρον τους, έχει πρόβλημα ανάγνωσης των γεγονότων.

Αφήστε και τη μεγάλη τους έννοια για την ανάδειξη των γεωργικών μας προϊόντων. Τα μόνα θετικά που κάνουν είναι η γιορτή σουλτανίνας και μήλου, μόνιμες προτάσεις μας, που τις επαναλαμβάναμε για πολλά χρόνια μέχρι να τους πείσουμε. Τις έκαναν όμως και μπράβο τους. Όλα τα άλλα όμως που προτείνουν οι αγρότες της Αρμονικής Ανάπτυξης, τα αγνοούν και δεν βοηθούν την ενδογενή ανάπτυξη του τόπου. Μόνο κούφια λόγια λένε.     

 • ΤΚ: Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αυξημένη εγκληματικότητα;  

 ΑΖ: Να κοιτάξουν οι άρχοντες, τοπικοί και κεντρικοί, να δώσουν προοπτική στα προϊόντα και τις δουλειές του κόσμου. Να ανοίξουν ορίζοντες, στηριζόμενοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τόπων και της χώρας μας γενικότερα, για να μη βαθαίνει η κρίση και εξαθλιώνονται οι πολλοί. Γιατί όσο ακολουθούνται αυτές οι πολιτικές, τόσο μεγαλύτερη εγκληματικότητα θα υπάρχει και όσους αστυνομικούς κι αν έχουμε, δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Πρότασή μου για τη μείωση της εγκληματικότητας, είναι να ανατραπεί η πολιτική που γεννά φτωχούς, απελπισμένους, άνεργους και δίνει στους νέους ένα αδιέξοδο μέλλον. Έτσι θα μειωθεί η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και όλες οι παρενέργειες του νόμου της αγοράς. 

 • ΤΚ: Από που «ξεπήδησαν» τα δημοσιεύματα για συνεργασία της παράταξής σας με τον κύριο Κουρτζή;

  ΑΖ: Από μία πλάκα στο facebook. Έβαλε ένας φίλος μου ένα σχόλιο σε ομάδα σχετική με τα αυτοδιοικητικά του Ξυλοκάστρου, ότι συμφωνήσαμε με τον Κουρτζή και το μόνο που μας λείπει είναι το όνομα του νέου συνδυασμού και το πήραν τοπικά ΜΜΕ και το ανέδειξαν. Μόλις το διαπίστωσα, σβήστηκε το σχόλιο και το διαψεύσαμε, αλλά η «είδηση» είχε πάρει διαστάσεις. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό ή υποχθόνιο σε αυτό το συμβάν, πέρα από μία χοντροκομμένη πλάκα. Αν οι δημοσιογράφοι βέβαια, προσπαθούσαν να διασταυρώσουν την «είδηση», θα μάθαιναν αμέσως την αλήθεια, αλλά δεν το έκαναν. Ένα τηλέφωνο θα αρκούσε. 

 • ΤΚ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τη δήλωση υποψηφιότητας του κυρίου Παπαχριστόπουλου; Δεδομένου ότι έχει μεγάλες ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, θα μπορέσει αν εκλεγεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα διοικητικά του καθήκοντα;  

 ΑΖ: Ο Θάνος είναι ένας διαπρεπής και πολύ έντιμος ιατρός-δερματολόγος. Τον γνωρίζω περίπου τριάντα χρόνια, τον εκτιμώ, αλλά δεν μπορώ να ξέρω τα σχέδιά του. Φαντάζομαι ότι αν γίνει δήμαρχος, θα μένει εδώ. Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο όμως.  

 • ΤΚ: Εσείς, αν εκλογικά δεν εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα θέλετε για την Αρμονική Ανάπτυξη, θα συνεργαστείτε με κάποιον άλλον συνδυασμό; Σας έχει γίνει πρόταση συνεργασίας από άλλους υποψήφιους;   

 ΑΖ: Κοιτάξτε. Εμάς τους μικρούς, μάς αγαπούν όλοι την τέταρτη χρονιά της τετραετίας. Μας έχουν ήδη κάνει όλοι, πρόταση συνεργασίας. Με θέση εξασφαλισμένη οι περισσότεροι, για διοίκηση και εξουσία. Άλλοι μπορεί να το κάνουν επειδή μας εκτιμούν και κάποιοι άλλοι από λογιστική και ωφελιμιστική τακτική. Πάντως όλοι μας θέλουν. 

 • ΤΚ: Δηλαδή, σας έχει κάνει πρόταση και ο δήμαρχος, παρ’ όλη την κριτική που του κάνετε; 

 ΑΖ: Πρώτος απ’ όλους. Από πέρσι. Μου είχε πει ότι αν ενωθούμε με το Κιάτο δεν θα συμμετέχει, αλλά αν ενωθούμε με Δερβένι και Γκούρα, μάς θέλει μαζί του. Όπως και όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι που ακούγονται. Όλοι μας θέλουν. Σκεφτόμαστε μάλιστα να κάνουμε μια ανοικτή δημοπρασία στα Sotheby’s.  Θα πιάσουμε καλή τιμή, δεν νομίζετε;

Τρύφωνας Καραβούλιας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: