ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το βοηθητικό blog της Πρότασης Δημοτών Ξυλοκάστρου "Αρμονική Ανάπτυξη"

ΠΑΛΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΡΑΝΤΖΗ…

Posted by armoniki στο 22 Οκτωβρίου, 2009

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ 3ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΡΑΝΤΖΗ. ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…

 Για πρώτη φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου, ενεργοποιήθηκε στις 29/10/2007 το άρθρο 215 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και συζητήθηκε ένα θέμα που έθεσαν 25 δημότες.

Η Αρμονική Ανάπτυξη είχε οργανώσει τη συλλογή υπογραφών και τις κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου στις 25/6/2007, για ένα θέμα που πάντα πιστεύαμε ότι έπρεπε να έχει γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης, εντός και εκτός συμβουλίου. Το θέμα είναι η αξιοποίηση των Αποθηκών Φραντζή και το τι θα φιλοξενηθεί στους χώρους τους, μετά την ανακατασκευή.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και διαφωνίες με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Διονύση Λογοθέτη, που ενώ αρχικά προφασιζόταν ότι η πρόταση δεν μπορούσε να συζητηθεί γιατί είχαν ήδη παρθεί αποφάσεις (αλήθεια πότε;) και ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο αίτημα από μεριάς των 25 δημοτών, τελικά αναγκάστηκε και έφερε προς συζήτηση το θέμα των Αποθηκών Φραντζή στο φοβικό Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου.

Η συζήτηση άρχισε με μια ευρύτερη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή. Μάθαμε λοιπόν, ότι το διατηρητέο κτίριο οδεύει προς κατεδάφιση, λόγω στατικών προβλημάτων και διάβρωσης και ότι μάλλον πρέπει να ξανακτιστεί από την αρχή. Κάτι που ο δήμαρχος, όπως είπε στο Συμβούλιο, το ήξερε πριν από την αγορά τους (2004), όταν οι εμπειρογνώμονες της Αγροτικής Τράπεζας του είπαν ότι το κτίριο θα πέσει στο κεφάλι του, αλλά κατά περίεργο τρόπο το 2006 δημοπρατήθηκε το έργο κατ’ αποκοπή, ανέλαβε ο εργολάβος και μετά έγιναν εδαφολογικές μελέτες από το ΙΓΜΕ και τώρα βλέπουμε ότι το διατηρητέο… θα διατηρηθεί μόνο στις μνήμες μας. Μυστήρια πράγματα.

Μέσα σε αυτή την περίεργη, όπως εξελίχθηκε, συζήτηση, προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην ουσία της παρέμβασής μας. Παρέμβαση που σκοπό έχει να αλλάξει το σχέδιο των Αποθηκών και να επανατοποθετηθεί σε νέα βάση.

Είναι κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων δημοτών ότι στις Αποθήκες Φραντζή δε χρειάζεται να γίνουν εστιατόριο, κυλικείο και μπαρ, χαραμίζοντας γι’ αυτό το σκοπό πολλές εκατοντάδες (;;;!!!) τετραγωνικά μέτρα.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι εκεί πρέπει να αναδείξουμε την ιστορία του  χώρου αλλά και την ιστορία του τόπου. Οι παλιές σταφιδαποθήκες πρέπει να γίνουν ο πρώτος και μοναδικός χώρος στο δήμο που θα μπορεί να μπει ένας επισκέπτης και να γνωρίσει το μέρος που ήρθε. Προτείναμε ένα κομμάτι τους να γίνει ένας χώρος υποδοχής επισκεπτών. Τοπική Ιστορία, (Πελλήνη και Αριστοναύτες έως σήμερα), λαογραφική παράδοση, τοπική παραγωγή προϊόντων, γραμμάτων και τεχνών, ιστορία του χώρου είναι μερικά από τα πολύτιμα κεφάλαια που έχουμε στα χέρια μας. Σημαντικό σημείο της πρότασής μας είναι ένας χώρος του κτιρίου να διατεθεί για μια μόνιμη έκθεση των αγροτικών μας προϊόντων και της σταφιδικής ιστορίας του τόπου και του κτιρίου. Επίσης, σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το Ξυλόκαστρο (Καρυωτάκης, Σικελιανός, Βασίλης Γεωργιάδης) και αρκετοί αξιόλογοι συμπολίτες εν ζωή, που κοσμούν με το έργο τους τη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση, την αρχαιολογία και την αρχαιολογική έρευνα, τα εικαστικά και τον κινηματογράφο έχουν θέση μέσα στο κτίριο του πολιτισμού μας. Μαζί με τους χώρους που θα διατεθούν για εκθέσεις, προβολές, βιβλιοθήκες και εργαστήρια τέχνης μπορούν να συνθέσουν ένα κτίριο που αφ’ ενός θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και αφ’ ετέρου ένας χώρος παίδευσης πάνω σε πρότυπα άλλα, διαφορετικά από αυτά που προτείνει η τηλοψία.

Από την αρχή της δημιουργίας της Αρμονικής Ανάπτυξης και σε κάθε έντυπό μας, αναφερόμαστε στο τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει αναξιοποίητο και ακούει στο όνομα «Αριστοναύται». Η ναυπηγική ιστορία του τόπου, η δουλειά που είχε γίνει από το Σύλλογο Αναβίωσης Ναυπηγικής Ιστορίας και το Σπύρο Μπισιώτη που δεν είναι πια κοντά μας,  και η έρευνα τηςΝτέμης Καμαρινού μένουν ανεξήγητα στην άκρη. Η έρευνα συνεχίστηκε από τη Ντέμη και μια ομάδα αρχαιολόγων και η Ακαδημία Αθηνών την βράβευσε πέρσι, (μετά από 40 χρόνια ενεργοποιήθηκε το βραβείο αυτό) κι εμείς αδιαφορούμε. Ένα μουσείο Ναυπηγικής Ιστορίας θα έδινε μια μεγάλη πολιτιστική και εμπορική ανάσα στον τόπο μας, αλλά …σιωπή! Τι να πει κανείς! Το κτίριο των Αποθηκών Φραντζή θα ήταν ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία αυτού του θησαυρού και θα προκαλούσε τις επισκέψεις δεκάδων σχολείων, πανεπιστημίων, τη διοργάνωση σχετικών μικρών συνεδρίων και πόσα ακόμα. Ακούει κανείς;;;

Η μελέτη και τα σημερινά σχέδια μπορούν και πρέπει να αλλάξουν και ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας, που μέσα στις δύο ώρες συζήτησης κανείς από τη δημοτική αρχή δεν τα υπερασπίστηκε. Η αναφορά ότι ίσως να μην μπορούμε να κάνουμε τώρα πια αλλαγές δεν ευσταθεί και πρέπει να τολμήσουμε. Όσο για τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου και την εντολή του διαθέτη κ. Κρινάκου  τα χρήματά του να αξιοποιηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς (με την κληρονομιά του αγοράστηκαν και αξιοποιούνται οι Αποθήκες), νομίζουμε ότι το θέμα έχει απαντηθεί πλήρως και όλοι γνωρίζουν ότι μπορείς να έχεις έσοδα από τον πολιτισμό.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει το σχεδιασμό του κτιρίου παράλληλα με τις αλλαγές που γίνονται, λόγω των στατικών προβλημάτων και της διάβρωσης. Σε μία ανοικτή συζήτηση, όπου θα κληθούν ειδικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες πολιτιστικών κέντρων (πληθώρα θαυμαστών κτιρίων ανά την επικράτεια) άνθρωποι των τεχνών και οι φορείς της πόλης να συζητήσουμε και να συνθέσουμε αυτό που λίγο πολύ, όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι το σωστό.

Η Αρμονική Ανάπτυξη έχει συγκεκριμένη πρόταση για τις Αποθήκες από το 2002 και συνεχίζει να τη στηρίζει, εμπλουτίζοντάς την με νέες ιδέες. Από τον Απρίλιο του 2000, προ Αρμονικής, που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συλλογή 820 υπογραφών με θέμα την δημιουργία ενός Κέντρου Λόγου και Τέχνης στις Αποθήκες Φραντζή μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο χώρος αυτός είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του τόπου μας και δεν πρέπει να χαραμιστεί για δύο αμφιθέατρα και ένα τεράστιο εστιατόριο.

Ακούμε γνώμες και ιδέες συμπολιτών μας και τις δημοσιεύουμε σήμερα, στα πλαίσια της συζήτησης που πρέπει να ανοίξει για το θέμα αυτό. Δε χρειάζεται να συμφωνούμε για να συζητάμε, αλλά πρέπει σίγουρα να μάθουμε να ακούμε.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει και πολλά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, για παράδειγμα, δεν έχει πάρει θέση. Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει συζητήσει καν το θέμα σε συνεδρίασή του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας συζητήσουμε. Είναι ευκαιρία τώρα που σταμάτησαν οι εργασίες και περιμένουν μια επιτροπή που θα δει τι έγινε και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά, να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή και να πορευτούμε σωστά. Το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα με το γκρέμισμα, τις μελέτες και όλα αυτά τα περίεργα, να το εκμεταλλευτούμε και να αλλάξουμε πορεία.

Εμείς από πλευράς μας και στα τρία τεύχη που έχουμε κυκλοφορήσει αναφερόμαστε στο θέμα και προσπαθούμε να ανοίξουμε το παιχνίδι. Κάποιοι άλλοι σιωπούν. Ας μιλήσουν όμως κάποτε κι ας προσπαθήσουν στο κάτω κάτω να μας πείσουν ότι έχουν δίκιο. Ότι χρειαζόμαστε ένα εστιατόριο εκατοντάδων τετραγωνικών και όχι αυτά που λέμε εμείς ή οι υπόλοιποι που δημοσιοποιούν την άποψή τους. Εμείς πάντως είμαστε όλο αυτιά!!!

Αρμονική Ανάπτυξη

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στο Δήμαρχό μας με αγάπη.

 

Αγαπητέ  κύριε Δήμαρχε.

Δεν είναι εύκολο μέσα σε τρία (3) λεπτά (ο χρόνος που δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 29.10.2007) να εκφράσει κανείς τις απόψεις του για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Έτσι σκέφτηκα να σας απευθύνω αυτό το γράμμα, προκειμένου να σας αναλύσω την ανάγκη για αναθεώρηση των σχεδίων του έργου: Αποκατάσταση, Ενίσχυση και Ανάπλαση του κτιρίου των Αποθηκών Φραντζή.

Επειδή γνωρίζω ότι σας ενδιαφέρουν οι απόψεις των δημοτών, είμαι βέβαιος ότι θα διαβάσετε αυτές τις γραμμές και θέλω να πιστεύω ότι θα  δείτε με άλλη ματιά ένα σημαντικό θέμα. Το έργο της μετατροπής των  «Αποθηκών Φραντζή», σε Πολιτιστικό Κέντρο, όχι μόνο θα βάλει τη σφραγίδα του στην μελλοντική ιστορία του Δήμου στο πεδίο  του Πολιτισμού και της Οικονομίας, αλλά θα αποτελέσει και μία νέα πρόκληση δημιουργικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού της περιοχής μας.

Η αγορά των «Αποθηκών Φραντζή», είναι μία μεγάλη και γενναία κίνηση από τη μεριά του Δήμου και συγχαρητήρια σ’ όλους όσους εργάστηκαν, για να περιέλθει αυτός ο χώρος στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Η διαμόρφωση του χώρου σε Πολιτιστικό Κέντρο, είναι επίσης μία μεγάλη υπόθεση που αφορά τόσο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και όλους τους δημότες και ιδιαίτερα αυτούς που ενδιαφέρονται για τον Πολιτισμό και το μέλλον του τόπου.

Στο δήμο μας ευτυχώς υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και μάλιστα κάποιοι έχουν και εμβέλεια πέρα από τα στενά όρια του Δήμου. Πρόσφατα μάλιστα αισθανθήκατε την ανάγκη να επιβραβεύσετε έναν τέτοιον Δημότη, επειδή το έργο του συγκαταλέγεται στα 75 καλλίτερα διαμάντια της Παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας, όπως μας αναφέρατε, στην εκδήλωση βράβευσης των νέων φοιτητών στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» στις 27.10.2007. Υπάρχει λοιπόν ένα ανθρώπινο ντόπιο δυναμικό το οποίο και γνώση έχει και διάθεση, αν το προσκαλέσετε, και   μπορεί να σας βοηθήσει στην διαμόρφωση των χώρων του Πολιτιστικού Κέντρου. Υπάρχουν βέβαια και ειδικοί επιστήμονες για τον σκοπό αυτό.

Ρωτήσαμε λοιπόν (ρωτώντας πας στην πόλη…) ανθρώπους που είναι γνώστες τέτοιων θεμάτων και μας έδωσαν ενδιαφέροντα  στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην ανάγκη αλλαγής  του υπάρχοντος σχεδίου.

Έτσι παραδείγματος χάριν, ο χώρος  που στο σχέδιο προορίζεται ως αίθουσα κινηματογράφου, έχει αμφιθεατρικό σχήμα όπως φαίνεται στην κάτοψη του ισογείου, κάτι που δεν ενδείκνυται σε τέτοιες αίθουσες οι οποίες πρέπει να έχουν σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Έχουμε  όμως την αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αίθουσα κινηματογράφου αρκεί να εξασφαλιστεί η αναγκαία τεχνική υποδομή. Νομίζετε ότι είναι ανάγκη να διαθέσουμε χώρο από το Πολιτιστικό Κέντρο για μια δεύτερη αίθουσα κινηματογράφου;

Ο χώρος που προορίζεται για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει μία προβληματική γεωμετρία, η  δε σκηνή που υπάρχει στο βορειοανατολικό τμήμα του χώρου, παραπέμπει στην ιδέα ότι αυτός ο χώρος προορίζεται και για θεατρικές παραστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχουν προδιαγραφές που καθορίζουν τα στοιχεία μιας αίθουσας θεάτρου, ιδιαίτερα στο τμήμα της σκηνής, στο οποίο το ύψος της αίθουσας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του υπόλοιπου χώρου των καθισμάτων. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο υπάρχον σχέδιο.

Σας υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά ότι το εμβαδόν του χώρου που προορίζεται για εστιατόριο, κυλικείο- αναψυκτήριο και κουζίνα, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τους άλλους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου. Προφανώς δεν έχουμε στο μυαλό μας, την κατασκευή ενός προνομιακού εστιατορίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Από την άλλη μεριά  είναι ανάγκη σ’ ένα τέτοιο Κέντρο να υπάρχει ένας χώρος παρουσίασης της ιστορίας του τόπου (όπως σκιαγραφήθηκε  και στο Δημοτικό Συμβούλιο), ένα  «στέκι νεολαίας», μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, μία βιντεοθήκη με ανάλογο εξοπλισμό και άλλοι χώροι που άλλοι περισσότερο ειδικοί από μένα, μπορούν να σας υποδείξουν.

Ρωτώντας επίσης μάθαμε ότι η σύμβαση που έχει κάνει ο Δήμος με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, δεν δημιουργεί νομικές δεσμεύσεις τέτοιες που να εμποδίζουν την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου του έργου. Πολύ περισσότερο τώρα που η εδαφολογική μελέτη έφερε στην επιφάνεια στοιχεία επικινδυνότητας του υπάρχοντος διατηρητέου κτιρίου και έτσι μπαίνει και θέμα κατεδάφισης.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, η επένδυση στον Πολιτισμό εκτός των άλλων, μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη και αυτό επιβεβαιώνεται από πάρα πολλά παραδείγματα. Αυτό που χρειάζεται κάποιες φορές είναι να αφουγκράζονται οι Αρχές τους πολίτες, να τους θεωρούν συνεργάτες και να προχωρούν σε  γενναίες αποφάσεις για την καλλίτερη επίτευξη ενός συλλογικού στόχου.

Το Πολιτιστικό Κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί, είναι ανάγκη να έχει κάτι σαν μία μορφή «συλλογικής γέννας». Θα είναι έτσι μία δικαίωση της ανάγκης  των ανθρώπων αυτού του τόπου για μια διαφορετική πορεία στα δημοτικά μας πράγματα. Μια πορεία που συνδέεται με την Παρελθόν και το Μέλλον αυτού  του τόπου, τον Πολιτισμό,  την Δημοκρατία. 

 Με αγάπη,

Παναγιώτης  Παπανικολάου.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΑΝΤΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΡΑΝΤΖΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ

του Χρήστου Σαντατζόγλου, σκηνοθέτη (η πρόταση γράφτηκε πριν το γκρέμισμα)

 Είναι γεγονός οι εργασίες για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Οίκου Αποθήκες Φραντζή ξεκίνησαν . Το ζητούμενο είναι τι θα φιλοξενεί ο χώρος από αίθουσες και δραστηριότητες στο υποσιτισμένο πολιτιστικά Ξυλόκαστρο;

Ο καθένας θα μπορούσε να πετάξει και µια ιδέα αυτό και συνήθως γίνεται και οι ανάλογοι χώροι καταλήγουν σε ταβερνοκαφετέριες μέχρι παραλιακά σκυλοµάγαζα εις άπασαν την ρωµέικη επικράτεια. Είναι σπάνιες οµολογουµένως οι φορές που Δήμοι μπόρεσαν να δώσουν περιεχόμενο σε τέτοιου είδους Χώρους. Η πρόταση που παρουσιάζεται δεν έχει καμιά αντιπολιτευτική διάθεση ή άλλη μπλε, κόκκινη ή πρασίνων αλόγων σκοπιμότητα. Το ζητούμενο είναι μία τέτοιου κόστους επένδυση να αποδειχθεί επί τέλους και ωφέλιμη.

Κατ’ αρχάς ο Δήμος κατά την κατασκευή του κτιρίου θα μπορούσε να παράξει τη δική του πρόταση. Δηλαδή το κτίριο να είναι ένα οικολογικό οικοδόµηµα. Να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιοσυλλέκτες , ψύξη και θέρμανση µε την μέθοδο της γαιοθερµίας , συλλογή οµβρίων σε υπόγεια δεξαμενή για τον καθαρισμό του κτιρίου κλπ. Έτσι θα υπήρχε και το πρώτο ειδικό ενδιαφέρον για το κτίριο και µόνο, όχι απλά από τους κατοίκους αλλά και γενικότερα από απλούς επισκέπτες μέχρι ειδικούς. Σε µία αίθουσα λοιπόν του κτιρίου να παρουσιάζεται η λειτουργία του ίδιου του κτιρίου, η ιστορία του μέσα στον χρόνο κοκ. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παλαιά κτίρια διέθεταν οικολογική λογική, ο αέρας τους ανακυκλωνόταν, η τοιχοδοµή τους ανέπνεε και δεν ήταν ενεργοβόρα. Οι Αποθήκες Φραντζή ανήκαν σ’ αυτή την αρχιτεκτονική παράδοση . Ποιος ο λόγος να µη συνεχιστεί η λογική αυτή µε τις σύγχρονες τεχνολογικές προτάσεις ;

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το ιστορικό κτίριο απαιτείται και η λειτουργία Λαογραφικού Αρχείου . Θα περιείχε δηλαδή εκθέµατα, φωτογραφικό, κινηματογραφικό και ψηφιακό υλικό, κείμενα, βιβλία και ό,τι άλλο σχετίζεται µε το ζήτημα της παράδοσης του τόπου .

Ένα τέτοιο Αρχείο θα μπορούσε να λειτουργεί μητροπολιτικά και να τροφοδοτεί θυγατρικά αρχεία περιφερειακά, και να τροφοδοτεί τα κοινοτικά καταστήματα των χωριών με υλικό ώστε να δημιουργηθεί ένα ζωντανό Δίκτυο Λαογραφικού Αρχείου .

Και συνεχίζουμε. Μια αίθουσα που θα στεγάσει βιβλιοθήκη, με στόχο ένα ενεργό Εργαστήρι Λόγου όπου θα παρουσιάζεται τόσο το έργο των ντόπιων όσο και φιλoξενoύμενων λογοτεχνών. Αυτό το εργαστήρι, στον τόπο που τίμησαν με την προτίμησή τους μεγέθη όπως ο Καρυωτάκης και ο Σικελιανός δεν είναι πρόταση, είναι απαίτηση.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για Παιδιά και Νέους, που τόσο λείπει κάτι για τα κακόμοιρα . ( Το ΚΔΑΠ είναι νηπιακής λογικής παρκάρισμα ). Εκεί θα δραστηριοποιούνται τα ίδια τα παιδιά στις τέχνες και τις τεχνολογίες παρoυσιάζoντας κατά περιόδους, αν τα ίδια συμφωνούν, το έργο τους.

Δύο κινηματογράφοι, ένας χειμερινός και ένας θερινός όπου θα φιλοξενείται και το αρχείο του Βασίλη Γεωργιάδη.

Εννοείται πως θα διαθέτουν αναλογική και ψηφιακή τεχνολογία προβολής . Το πρόγραμμά τους θα έπρεπε να συνδεθεί με το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με εργαστήρι Κινηματογράφου και διαλέξεις . Επίσης κάθε Ιούλιο προτείνεται η δημιουργία Φεστιβάλ Τουριστικών και Οικολογικών Ταινιών Κιν/φικών και Βίντεο. ‘Έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου χαρακτήρα δράσεις λειτουργούν πάντα ως πόλος έλξης ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού ρεύματος. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο, αν όχι από γνήσιο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία, θα πρέπει το φεστιβάλ να γίνει θέμα αιχμής.

Στο φουαγιέ του Χώρου θα ήταν σωστό να υπάρχει μόνιμη έκθεση προϊόντων της περιοχής και να αποτελούν και τα κύρια ποτά και εδέσματα του Χώρου.

Αυτά εν περιλήψει για ένα Χώρο Πολιτισμού.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ (ΖΩΓΡΑΦΟΥ)

Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου Ξυλοκάστρου: «Αποκατάσταση-ενίσχυση και ανάπλαση» του πρώην κτηρίου των αποθηκών Φραντζή και το Taj Mahal του Ξυλοκάστρου.

του Γιώργου Οικονομίδη, Ζωγράφου, Πρόεδρου του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου

 Θέλουμε να καταγγείλουμε και να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας με όσα γίνονται στο κτήριο των πρώην αποθηκών Φραντζή:

1. Ουσιαστικά κατεδαφίστηκε ένα διατηρητέο κτήριο, με διάφορα προσχήματα. Έμεινε όρθιος ο σκελετός, και μία γωνία με τούβλα. Οι προσόψεις και το εσωτερικό του κτηρίου κατεδαφίστηκαν.

2. Ο λόγος είναι ότι η δημοτική αρχή, δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό κέντρο αλλά ένα ακόμη κατάστημα, που δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό. Δηλαδή εστιατόριο, κυλικείο, αναψυκτήριο. Μόνο ο κυρίως χώρος και η κουζίνα είναι 471,35 τ. μ. Προσθέστε και δύο στοές (22,70 μ. και 26,83 μ. x 2,80 μ. περίπου εμβ. 140 τ. μ.), τουαλέτες, βοηθητικούς χώρους, προαύλιο χώρο (363,84 μ.). Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά ξεπερνάμε τα 1000 τ. μ. και βέβαια θα είναι στην πρόσοψη του κτηρίου. Θα αρκούσαν λίγα τετραγωνικά γι αυτές τις χρήσεις στον ημιώροφο. Γι αυτό γκρεμίστηκαν οι χαρακτηριστικές συμπαγείς προσόψεις του διατηρητέου κτηρίου, για να γίνουν στοές και τζαμαρίες! Εστιατόρια, μπαρ, και καφετέριες διαθέτει άφθονα η πόλη μας και δεν χρειάζονται αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά τις περισσότερες φορές βελτίωση της αισθητικής τους και των όρων λειτουργίας τους.

3. Δεν υπάρχουν δύο αλλά ούτε καν ένας εκθεσιακός χώρος. Ένας χώρος για την δημιουργία και έκθεση μόνιμης δημοτικής συλλογής εικαστικών έργων και ένας για περιοδικές εκθέσεις. Αντιθέτως σπαταλούνται 341,40 τ. μ. σαν κοινόχρηστος χώρος, εντελώς ακατάλληλος για οποιαδήποτε έκθεση, αφού ο σχεδιασμός του είναι λειτουργικά και αισθητικά απαράδεκτος και οι επιφάνειές του αποτελούνται από εσοχές, εξοχές, τεθλασμένες, καμπύλες, κολώνες στήριξης, σκάλες, ανελκυστήρα, τουαλέτες, γραφείο πληροφοριών, πάνω από 10 πόρτες, ανοίγματα, και βέβαια αυτός ο χώρος δεν απομονώνεται από πουθενά. Δεν είναι κατάλληλος ούτε για εμπορική έκθεση, ούτε για έκθεση αφίσας…

4. Υπάρχουν δύο αίθουσες, η μία κινηματογράφου και η άλλη πολλαπλών χρήσεων, κάτι σαν θέατρο -μιας και έχει και σκηνή,- την στιγμή που υπάρχει και μία τρίτη στο σχολείο που θα μπορούσε να καλύψει με ελάχιστες επεμβάσεις κάποιες από αυτές τις ανάγκες.

5. Στο πατάρι εμβ. 300 τ. μ. διατίθενται μόνο 115 τ. μ. για την βιβλιοθήκη η οποία θα κληθεί να καλύψει και άλλες χρήσεις, όπως δισκοθήκης (δανειστικής αλλά και επιτόπιας ακρόασης), ταινιοθήκης (δανειστικής αλλά και επιτόπιας θέασης), αίθουσα multimedia, χώρου σύνδεσης με το internet κ.α.

6. Δεν υπάρχει βιβλιοπωλείο ούτε βέβαια κατάστημα με είδη πολιτισμού όπως συμβαίνει παντού μιας και είναι σημαντική πηγή εσόδων.

Δεν θα σταθούμε εδώ στον τρόπο ανάθεσης, και θα διευκρινίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε αν ανακοινώθηκε καν το όνομα του …αρχιτέκτονα!

Επειδή όμως πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό κτήριο της πόλης μας, που θα μπορούσε με την σοφή του χρήση και την λάμψη του να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την κατεύθυνση της ανάπτυξης και του τουρισμού της περιοχής, ζητάμε την άμεση παύση των εργασιών, δημιουργία δημοσίου διαλόγου, επανεκτίμηση των αναγκών και των στόχων και φυσικά την δημιουργία νέων σχεδίων πάνω σε εντελώς άλλη λογική.

Σημείωση: Όταν κτίζονταν το Taj Mahal, το μογγολικό έθιμο απαγόρευε την αλλαγή σχεδίου πριν ή / και μετά την κατασκευή του κτηρίου, γι’ αυτό το σχέδιο έπρεπε να είναι τέλειο. Εδώ που γκρεμίστηκε το διατηρητέο κτήριο και το σχέδιο είναι κάκιστο, γιατί ο δήμαρχος επιμένει στις δεσμεύσεις του με τον εργολάβο και δεν αλλάζει σχέδια; «Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε» (Άλμπερτ Αϊνστάιν). 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΟΥΠΗ

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ

του Κώστα Χατούπη

Η αξιοποίηση των αποθηκών για μας, είναι μια σπουδαία δημοτική υπόθεση. Αυτό όμως, δεν είναι σχέδιο, δεν αποτελεί προοπτική. Η δημοτική αρχή, όχι απλά στερείται οράματος, κάτι χειρότερο… Το «μη σχέδιό της» αναπηδά, ψευτοσηκώνεται, περιστρέφεται, κι εν τέλει προσγειώνεται θεαματικά πάνω στο ταπεινό μα καθόλου αθώο ένστικτο της υποκουλτούρας των λίγων, αρκετών ή περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Έτσι βλέπουν τις αποθήκες Φραντζή; Σαν ευκαιρία «τραπεζαρίας»;

Μας θυμίζουν προηγούμενη κυβέρνηση εκσυγχρονιστών, που ζήτησαν, πήραν την Ολυμπιάδα και δεν ήξεραν τι να την κάνουν. Μας θυμίζουν το «μεταμοντέρνο» Δήμο Αθηναίων όπου βάλθηκαν να καταστρέψουν τον αρχαίο Ελαιώνα, να καταστρέψουν ιστορία και τοπίο. Αν στη Βαρκελώνη είχαν «Ελαιώνα», θα έφτιαχναν την ομορφότερη πρωτεύουσα της Μεσογείου. Αν οποιαδήποτε άλλη επαρχιακή και παραλιακή κωμόπολη της Μεσογείου είχε «Αποθήκες Φραντζή», θα έφτιαχναν ένα πυλώνα γνώσης, ένα περήφανο λαμπερό «Φάρο» τοπικής ιστορίας, τοπικής συνείδησης!!!

ΥΓ: Η αλλαγή σχεδίου και χρήσης του κτιρίου, είναι μια γενναία δική τους απόφαση. Θα γίνει μια δική τους νίκη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: