ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το βοηθητικό blog της Πρότασης Δημοτών Ξυλοκάστρου "Αρμονική Ανάπτυξη"

 • Απρίλιος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Πρόσφατα σχόλια

Τα σκουπίδια στο δήμο Ξυλοκάστρου…

Posted by armoniki στο 13 Απριλίου, 2008

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της σημερινής υπερκαταναλωτικής εποχής, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων μας. Πολλές εκτιμήσεις γίνονται για τις λύσεις του, αλλά όλοι συμφωνούν ότι ένα κομβικό σημείο είναι η μείωση των σκουπιδιών που καταλήγουν στους χώρους ταφής ή επεξεργασίας, με την ανακύκλωση.

Στο δήμο Ξυλοκάστρου, αφού πέρασε η πρώτη χαρά μας με την εμφάνιση των μπλε κάδων για χαρτί και πλαστικό, παρατηρούμε ότι η ανακύκλωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών δεν προχωράει όπως θα έπρεπε. Σημαντικές ελλείψεις, αλλά  και καθυστερήσεις διαπιστώνει κάθε καλοπροαίρετος και ευαισθητοποιημένος πολίτης, με πρώτη την πλήρη απουσία κάδων ανακύκλωσης στα ορεινά διαμερίσματα και ειδικά σε αυτά τα οποία έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες, όπως επίσης και σχολεία. Τα πολυδιαφημισμένα μας Τρίκαλα με τους τόσους επισκέπτες, η Μάννα, το Παναρίτι, το Ζεμενό, καθώς και τα περισσότερα από τα χωριά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών οδηγούνται στις χωματερές, ενώ θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε ένα μεγάλο ποσοστό τους και χάνεται μοναδική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά των χωριών και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Δεύτερη έλλειψη είναι η ελλιπής σήμανση των μπλε κάδων. Αρκετοί από αυτούς δεν γράφουν καν ποιο υλικό πρέπει να πετάμε μέσα, ενώ θα έπρεπε να το γράφουν όλοι με μεγάλα γράμματα και μάλιστα σε περισσότερες γλώσσες. Η χώρα μας κατοικείται από αρκετούς αλλοδαπούς και πρέπει να προσπαθήσουμε να εντάξουμε και αυτούς στις προσπάθειές μας, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Άλλη μία σοβαρή έλλειψη στο δήμο μας, είναι η απουσία κάδων για άλλα υλικά, όπως γυαλί και αλουμίνιο, καθώς και η ανεξήγητη καθυστέρηση των κάδων για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, παρ’ όλο που έχει περάσει πολύ καιρό τώρα, από το δημοτικό συμβούλιο. Άλλοι δήμοι της χώρας μας (όχι Σκανδιναβικοί) έχουν προχωρήσει πολύ το θέμα της ανακύκλωσης και δεν πετάνε ούτε τα κλαδιά που κόβουν οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι κάτοικοί τους. «Λίπασμα από κλαδιά, κομποστοποίηση με υποστήριξη κατ’ οίκον από τη γεωπόνο του δήμου, ξεχωριστή διαλογή των εντύπων από τα υπόλοιπα χαρτιά..» διαβάζουμε ότι κάνει ο δήμος Ελευσίνας σε χθεσινό δημοσίευμα και ανακυκλώνει το 34% των απορριμμάτων του. Εμείς γιατί μένουμε τόσο πίσω;   

     Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί κόλαφο και για τη δημοτική αρχή που αδιαφορεί ανεξήγητα, αλλά και για όλη την κοινωνία μας είναι  η ύπαρξη και η ανατροφοδότηση, μικρών ανεξέλεγκτων χωματερών και μάλιστα στην είσοδο των περισσοτέρων χωριών μας. Η εικόνα που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας σε πολλά από τα χωριά μας είναι πλαγιές με σακούλες, μπάζα, ψυγεία, στρώματα και ότι μπορεί να βάλει ο νους σου! Είναι ντροπή για όλους μας!

      Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε τη δημοτική αρχή:

·         Να μεριμνήσει για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα, (όπως υπάρχουν στο δήμο Ακράτας, για παράδειγμα). Να μπουν κάδοι για όλα τα υλικά, καθώς και για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και όλοι τους να γράφουν ευκρινώς και σε πολλές γλώσσες, τη χρήση για την οποία προορίζονται.

·         Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, να φροντίσει για τον καθαρισμό και βεβαίως το κλείσιμο,  των παράνομων χωματερών. Να διοργανώσει ανοικτή συζήτηση με τους κατοίκους των χωριών, αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και όπου υπάρχουν σχολεία, να γίνουν ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, γιατί εκτός από τη δική τους εκπαίδευση θα βοηθήσουν σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των μεγάλων.

·         Να παραδειγματιστεί από άλλους δήμους και να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και υποστήριξης καινοτόμων ιδεών, όπως η κομποστοποίηση, η λίπανση του εδάφους με οργανικές ουσίες που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια, αλλά και η συνεχής ενημέρωση για την αναγκαιότητα και τη μεγάλη χρησιμότητα της ανακύκλωσης.

Επειδή σαν κοινωνία έχουμε αργήσει πολύ και ενώ ο πλανήτης πεθαίνει, εμείς τώρα προσπαθούμε να μάθουμε την ανακύκλωση, πρέπει να κάνουμε άλματα και να φτάσουμε γρήγορα στο σημείο όπου θα καταναλώνουμε λιγότερο, θα ανακυκλώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων μας και θα ελαχιστοποιήσουμε τον όγκο τους. Καλούμε το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και επιτέλους να προστατέψουμε το περιβάλλον με έργα και όχι με λόγια και διαπιστώσεις.

Η Αρμονική Ανάπτυξη θα είναι αρωγός και παρούσα σε κάθε τέτοια δράση, όπως παρούσα είναι από την πρώτη στιγμή που οι μπλε κάδοι ήρθαν στο δήμο μας με ραδιοφωνικά σποτ, δημοσιεύματα αλλά και μετέχοντας ενεργά στην ανακύκλωση.

Αρμονική Ανάπτυξη

Advertisement

Ένα Σχόλιο προς “Τα σκουπίδια στο δήμο Ξυλοκάστρου…”

 1. Bίδρα said

  Μία επι πλέον επισήμανση σ’ολα τα προηγούμενα. Από την έκταση του προβλήματος των σκουπιδιών, ιδιαίτερα στα εσωτερικά διαμερίσματα του Δήμου, φαίνεται ότι οι κάτοικοι δεν έχουν μάθει στην οργανωμένη απομάκρυνση των σκπουπιδιών, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που αυτή η στάση τους έχει σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο Τουρισμός και αδιαφορούν για τους κινδύνους στην υγεία τους, από τις δημιουργούμενες εστίες μόλυνσης.
  Χρειάζεται να εκπαιδευτούν συστηματικά για τα ζητήματα αυτά και το ρόλο του δάσκαλου – εκπαιδευτή θα πρέπει να τον παίξει η Δημοτική Αρχή.Μία ανοιχτή συζήτηση με την τοπική κοινωνία θα είναι η αφετηρία της διαδικασίας της εκπαίδευσης. Η διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών, δεν εξαντλείται μόνο στην συλλογή των σκουπιδιών από τους κάδους, όπου αυτοί υπάρχουν!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: